Waterinfiltratie in je kelder voorkomen

Impact op grondwaterpeil bij rioleringswerken

Farys vernieuwt stapsgewijs het rioleringsnet. Oude riolen kunnen soms barsten of lekkende voegen vertonen, waardoor ze onbedoeld ook grondwater afvoeren. Omdat nieuwe riolen volledig waterdicht zijn, kan het grondwaterpeil dus stijgen.

Het grondwaterpeil keert zo terug naar het oorspronkelijke natuurlijke niveau, wat hoger kan zijn dan het peil van voor de werken. Dit kan grondwaterinfiltratie in kelders veroorzaken, ook als je hier voordien nooit eerder last van had. 

Blue Deal

De grondwaterstand is een cruciale factor in de strijd tegen verdroging. Met de ‘Blue Deal’ heeft de Vlaamse Regering de inspanningen verhoogd in de strijd tegen droogte en waterschaarste, waarbij in het bijzonder ook het belang van grondwater als grootste strategische waterreserve en belangrijke bron van oppervlaktewater wordt erkend. 

Daarom is een van de principes hierbij dat we regenwater zoveel mogelijk op de plaats zelf vasthouden en in de bodem laten infiltreren. Dit principe staat beschreven in diverse regelgeving waar niet alleen Farys zich moet aan houden, maar er ook van de burgers verwacht wordt dat ze in deze gezamenlijke strijd tegen droogte en waterschaarste inspanningen leveren.

Welke schadebeperkende maatregelen kan je zelf nemen? 

Als het grondwater stijgt na de rioleringswerken, is er een risico op waterinfiltratie in je kelder. Daarom raden we je aan om enkele maatregelen te nemen:

  • Controleer de waterdichtheid van je kelder voor de werken starten
    Heb je tot nu toe geen water in je kelder? Dit betekent niet automatisch dat de kelder waterdicht is. Het kan zijn dat de oude rioleringsbuizen het grondwater afvoerden, waardoor het peil onder het kelderniveau bleef. Controleer dus altijd vooraf de waterdichtheid van je kelder.

  • Neem maatregelen als je kelder niet waterdicht is
    Als je weet dat je kelder niet waterdicht is, of je twijfelt, raden we aan een expert te raadplegen. Deze kan je helpen bij het zoeken naar oplossingen om de kelder waterdicht te maken (bijvoorbeeld door een kelderbekuiping of een vochtwerend product). Je kan ook een pompinstallatie overwegen om binnensijpelend grondwater weg te pompen.

  • Verplaats waardevolle voorwerpen
    Zet elektrische apparaten en waardevolle spullen in je kelder op een hogere plek of verplaats ze naar een andere ruimte. Dit helpt schade te beperken als er toch waterinfiltratie zou zijn.

  • Controleer tijdens en na de werken regelmatig je kelder
    Let goed op of er water in je kelder komt, zowel tijdens de werken als de eerste dagen en weken na de rioleringswerken. Neem zo snel mogelijk extra maatregelen als dat nodig is om verdere schade te beperken.

Vragen?

Heb je vragen over de werkzaamheden op openbaar domein? Neem gerust contact met ons op.

Not found what you were looking for?